Gongen är ett gammalt instrument för helande, upplyftande och transformation. När man slår på gongen skapas nästan påtagliga ljudvågor, som stimulerar hela kroppen genom att de påverkar hudens yta och kroppens alla celler.

Det är väldigt svårt att beskriva ljudet från gongen, den har ett väldigt brett frekvensspektrum med ett mjukt, innehållsrikt ljud och många övertoner.

Gongens effekter:

  • regenererar nervsystemet, särskilt det parasympatiska nervsystemet
  • stimulerar och balanserar de högre körtlarna (ffa hypofysen, som i sin tur påverkar hela körtelsystemet)
  • gör att anspänning och blockeringar i kropp-sinne-systemet släpper
  • gör dig lättare, lugnare och mer harmonisk

Gongen ”renar” och stillar sinnet. När ljudet kulminerar i vitt ljud hjälper det lyssnarens sinne att överlämna sig till en meditativ, inre tystnad. Det kan vara en överväldigande och obeskrivlig livsupplevelse.

“The Gong is the first and last instrument for the human mind, there is only one thing that can supersede and command the human mind, the sound of the Gong. It is the first sound in the universe, the sound that created this universe. It’s the basic creative sound. To the mind, the sound of the gong is like a mother and father that gave it birth. The mind has no power to resist a gong that is well played.”
– Yogi Bhajan

Mer om gong & kundaliniyoga

Gong används som en del av kundaliniyogan och hur man spelar på gongen har varit en hemlighet som har gått i arv från mästare till elev i flera tusen år. När gongen spelas på ett shamanskt sätt anses den vara en av de kraftfullaste meditationerna inom kundaliniyogan. En gongmeditation som föregåtts av förberedande kundaliniyoga kan ge dig en djupgående, läkande upplevelse.

Konsten att spela gongmeditation fördes till västvärlden av Yogi Bhajan, som även introducerade Kundaliniyoga, White Tantra och Sat Nam Rasayan. Han såg till att varje yogacenter hade en lämplig gong, vanligtvis en Paiste Gong 32 tum, som han spelade på när han kom på besök. Han uppmuntrade många kundaliniyogalärare att spela gong.

Endast ett fåtal personliga elever fick lära sig gongmeditationstekniken (som spelas med en liten hård klubba). Det är en shamansk konst som kräver utbildning, arbete med sig själv och ett stort ansvar. En av de få som fick lära sig det var Nanak Dev Singh. Sedan hans bortgång 2015 är det två av hans elever som för traditionen vidare: mina lärare Ada Devinderjit och Gèrard Jap Nirantar.

För info om nästa gongspelning, se Workshops

OBS: White Sound Gong är för kraftfullt om du är gravid. Du får inte vara påverkad av alkohol eller droger. White Sound Gong är inte heller bra för dig om du har psykiska problem som borderline, mani eller psykoser, eller har starka traumatiska obearbetade upplevelser.