Vad är kundaliniyoga?

Kundaliniyoga är en holistisk yogaform som utformats för att passa den vanliga människan, oavsett ålder och fysisk förmåga. Du behöver inte vara vig eller vältränad eftersom träningen är individuell och man börjar precis där man själv befinner sig. 

Med kundaliniyoga tränar du både kropp och sinne med hjälp av olika rörelser, andnings- och fokuseringstekniker, avslappning samt olika typer av meditationer. Det är enkla men kraftfulla tekniker där du i din egen takt stärker dig själv, finner lugnet på insidan samtidigt som kroppen och sinnet blir mer flexibelt.

Kundaliniyoga utgör numera också grunden i den forskningsbaserade medicinska yogan (Mediyoga).

Effekterna av ditt yogautövande är åtskilliga och individuella men många beskriver att de förutom ökad fysisk styrka, energi och rörlighet får ett inre lugn och ökad glädje i vardagen.

 

DIN STUND PÅ YOGAMATTAN MED KUNDALINI YOGA

 • Vi tonar in

Mjukt och medvetet tonar vi in oss med mantrat Ong Namo Guru Dev Namo när vi börjar passet. Vi släpper taget, landar in i närvaro och förbereder oss för yogan. Mantrat betyder: Jag hälsar den obegränsade kreativa kraften och den inre visdomen som ska leda mig från mörker till ljus, från okunnighet till insikt.

 • Vi värmer upp

Med några övningar och ibland också en andningsövning värmer vi upp innan kriyan. Det gör vi för att mjuka upp kroppen, andas mer djupt och medvetet och få in mer närvaro i vårt system. Det gör också att vi får mer kontakt med oss själva och vårt inre.

 • Våra övningar kallas kriya

Kundaliniyoga använder förutbestämda kriyor vilket är ett set med övningar, som ger en viss effekt på ett visst område. Det kan vara att reducera stress, släppa taget om det du inte behöver, stärka ditt nervsystem eller immunförsvar, förbättra matsmältningen eller helt enkelt bara fylla på med ny livsenergi.  Känn in din kropps dagsform och lyssna på din kropp. Vad är möjligt för dig att göra just nu i denna övning. Förenkla övningen, sluta om det gör ont så du inte skadar dig. Du kan också visualisera övningen och det ger effekt. Övningar kan också utmana dig till att vidga dina egna gränser och stärka din inre kärna för att kunna stå i din egen kraft att möta utmaningar på livets väg.

 • Långa vilan

Under kriyan har vi byggt upp energier i kropp och sinne för att uppnå avsedda effekter. Under den långa vilan integreras kriyans effekter i dig och ditt system och är en viktig ingrediens i yogapasset. Du vilar mjukt omstoppad med en filt eller sjal, vilandes på rygg med armarna längs kroppens sidor, handflatorna vända uppåt och benen lite isär under 10-15 minuter. Här får nu andetaget flöda lugnt och stillsamt i sin egen takt och med fullständig avslappning.

 • Meditation

Med kriyan och den långa vilan har vi förberett och öppnat upp för att meditera. När vi mediterar låter vi tankar och känslor få finnas men noterar vad som händer och strävar efter att inte agera på dem. Inom Kundaliniyoga finns det olika typer av meditationer där vissa innehåller mantran som sjungs högt eller tyst vibrerande inom dig. Meditationerna innehåller också olika sittställningar, handpositioner (mudras), andningstekniker och fokuspunkter.

 • Vi tonar ut

För att avsluta yogapasset tonar vi ut med att ljuda mantrat Sat Naam tre gånger där Sat är långt och Naam är kort. Mantrat betyder ”jag är sann, sanningen är min identitet”. Mantrat ger oss en förståelse för att vi är så mycket mer än vår fysiska kropp och att vi tänker och känner. Vi är en del av det oändliga.

Ibland kan vi också avsluta passet med att sjunga:

May the long time sun shine upon you,
all love surround you,

and the pure light within you guide your way on.

Därefter avslutar vi med att tona ut med Sat Naam tre gånger.

 • Efter passet

Landa in mjukt i vardagen igen och ta det lugnt efter passet. Glöm inte att dricka vatten. Bär med dig yogans effekter inom dig, både i kropp och sinne, med upplevelse av lugn, stabilitet, balans och kraft. En känsla av att ha stämt ditt inre instrument. Titta också vaket och nyfiket på passets påverkan på dig, mentalt, fysiskt och känslomässigt. Att ta med dig det långa djupa andetaget in i vardagen efter passet hjälper dig att behålla den upplevelse du så fint och kärleksfullt gett dig själv på yogamattan med yoga och meditation.

NÅGRA KÄRLEKSFULLA TIPS OCH RÅD FÖR BÄSTA UPPLEVELSE

  •       Undvik att äta åtminstone 2 timmar innan yogan. Är du jättehungrig innan passet så ät något lätt, t.ex. en frukt.
  •       Drick vatten innan och efter passet.
  •       Gör inte yoga under påverkan av droger och alkohol. Äter du någon form av medicin så rådgör med din läkare.
  •       Yoga utifrån din egen förmåga – varje människa har olika förutsättningar. Pressa aldrig kroppen så att det gör ont på ett vasst sätt. När övningar bara är utmanande och jobbiga kan du kärleksfullt välja att utmana dig själv och se att du klarar mer än vad du kanske trodde.
  •       Gör yoga barfota (för maximal stimulering av nervändarna under fotsulorna).
  •       Om du har mens undviker du eldandning, rotlås, starkt ansträngande övningar för magen och upp- och nedvända ställningar.
  •       Är du gravid så prata med din lärare om vad du ska tänka på.
  •       Om inget annat anges för övningarna – tänk Sat när du andas in, Naam när du andas ut.
  •       När du förstått en övning, slut ögonen och rikta uppmärksamheten inåt och uppåt mot tredje ögat, mellan ögonbrynen. Detta ger dig djupare närvaro och stimulerar din intuition.
  •       Andas alltid genom näsan, om inget annat anges.

 • Texten är inspirerad av Stockholm Kundaliniyogacenter.